Maatschappelijk verantwoord ondernemen.
MVO.
Dierenwelzijn.
Onze verantwoordelijkheid.
Onze volle aandacht tijdens slacht
Dierenwelzijn heeft bij ons de volle aandacht. Zo is de wachtruimte voor de dieren verduisterd. Dit zorgt voor vele malen minder stress. Door ons verdovingssysteem (eerst met zuurstof, daarna met CO2) worden de kippen op een rustige manier klaar gemaakt voor de slacht. Bijkomend voordeel van deze methode is dat er minder bloedingen terug te vinden zijn in het eindproduct.
Verzadigde vochtige lucht
Aansluitend worden de kuikens ook niet meer traditioneel gebroeid in een waterbad. De veren worden ontdaan met de nieuwste techniek van Marel Stork Poultry: met verzadigde vochtige lucht. De kans op besmetting wordt zo verder teruggebracht. Daarbij besparen we ook flink op ons waterverbruik.
Duurzaamheid.
Bewust in elke stap.
Vooruitstrevend in duurzaamheid
Duurzaam slachten kan alleen wanneer er slimme technieken gebruikt worden. En dat doen we volop. Bijvoorbeeld door onze gekoelde ruimtes extra te isoleren. Of met onze koelinstallaties, die met behulp van een natuurlijk koudemiddel per ruimte exact de temperatuur bepalen. En onze terugwin installatie voor hergebruik van de warmte en onze eigen ondergrondse waterzuiveringsinstallatie.
Mens en omgeving.
Geen uitstoot, optimale veiligheid.
Als pluimveeslachterij zijn we ons extra bewust van onze rol in onze directe omgeving. Juist daarom hebben we in ons pand een ‘luchtwasser’ aangebracht. Geuren worden door deze luchtwasser op biologische wijze geneutraliseerd.
Geuren worden door deze luchtwasser op biologische wijze geneutraliseerd. Eerst wordt de lucht gewassen. Vervolgens worden de geuren afgebroken en geneutraliseerd door een bed van wortelhout. Hierdoor is er geen uitstoot op de directe omgeving.
Medewerkers en bezoekers
We werken elke dag in een productieomgeving met een kwetsbaar product. Dat vraagt om optimale veiligheid voor medewerkers en bezoekers. Om die veiligheid te garanderen, hebben we een flink pakket aan maatregelen. Zo worden er regelmatig RI&E’s uitgevoerd, zijn we BRC gecertificeerd en hebben we een safety manager in dienst.
Esbro is ZNU
gecertificeerd.
Esbro heeft eind 2022 de uitgebreide audit van de duurzaamheidsnorm door het Center for Sustainable Corporate Management (ZNU) van de Universiteit Witten-Herdecke ondergaan. Sinds april 2023 is het officieel: we zijn geslaagd met het cijfer ‘zeer goed’!
Duurzaamheid is grenzeloos
De certificering is uitgevoerd door de IFTA. Acht andere PHW Group-locaties zijn al succesvol gecertificeerd volgens de ZNU ‘Duurzame Economie’ standaard. Katrin Metschies, hoofd van Sustainability Management en Corporate Communications bij de PHW Group is trots: “Deze geweldige prestatie van Esbro bewijst eens te meer dat we als groep die in heel Europa actief is, dezelfde duurzaamheidsdoelstellingen en -normen nastreven met onze dochterondernemingen. Duurzaamheid is stevig verankerd in onze bedrijfscultuur en we streven er altijd naar om onze inzet binnen de groep verder uit te breiden en uniforme normen te verankeren”.
Focus van de audit
De audit bestaat uit verschillende onderdelen. De focus ligt bijvoorbeeld op continue verbetering van het dierenwelzijn en het zorgvuldig gebruik van hulpbronnen. Een ander deelgebied betreft innovatieve milieutechnologieën. Esbro kon hier punten scoren met het AecoFat project, waarin dierlijke vetten uit het afvalwater worden gescheiden en geschikt worden gemaakt als biobrandstof. Daarnaast is de uitbreiding van de business area alternatieve eiwitbronnen op de Nederlandse locatie positief beoordeeld. Ook onderwerpen als arbeidsveiligheid, brandbeveiliging en gezondheidsmanagement zijn onder de loep genomen.
Samen blijven investeren
Verder beoordeelde de IFTA ook de groepsbetrokkenheid als ‘zeer goed’. “Duurzaamheid is een houding die in alle bedrijfsactiviteiten moet doordringen. Sinds 2009 zijn wij als groep intensief bezig met het thema duurzaamheidsmanagement en de ontwikkeling van passende structuren op onze locaties. Wij volgen altijd ons motto ‘We moeten nooit stoppen met verbeteren’ en zullen blijven investeren in onze duurzaamheidsactiviteiten. Het verantwoord en duurzaam produceren van voeding voor vandaag en morgen is en blijft ons uitgangspunt” alsdus Katrin Metschies.
Duurzaamheid als integraal onderdeel van bedrijfsontwikkeling
Bijna 15 jaar geleden werd het startsein gegeven: de PHW Group is sinds 2010 sponsor en partner van het Center for Sustainable Corporate Management (ZNU) van de Universiteit Witten-Herdecke. Sinds 2012 zijn de zes Duitse Wiesenhof-productielocaties achtereenvolgens door onafhankelijke certificeringsinstanties gecertificeerd volgens de ZNU-standaard “Duurzaam Management’. Bovendien is het PHW-hoofdkantoor in Rechterfeld in 2020 met succes gecertificeerd. De ZNU-standaard dient om de duurzaamheidsactiviteiten van bedrijven te systematiseren en is bedoeld om hun duurzame ontwikkeling te ondersteunen en te bevorderen.
Uitrol naar het buitenland
“We zijn blij dat de PHW Group haar duurzaamheidsmanagementsysteem de afgelopen 10 jaar heeft ingericht in overeenstemming met onze ZNU-standaard voor duurzaam ondernemen en dit consequent uitrolt naar andere locaties – nu ook op een buitenlandse locatie, waar we erg blij mee zijn” zegt Dr. Christian Geßner, medeoprichter en hoofd van het Centrum voor Duurzaam Management aan de Universiteit Witten/Herdecke.
Continue documentatie van alle duurzaamheidsactiviteiten
De PHW Group heeft in 2017 en 2020 al twee duurzaamheidsrapporten gepubliceerd. We werken momenteel aan ons derde rapport, dat naar verwachting in de zomer/herfst 2023 zal verschijnen. Het Duurzaamheidscharter, dat informatie geeft over mijlpalen en doelstellingen, biedt gedetailleerde informatie over het huidige duurzaamheidsengagement.
De nieuwste technieken.
En wat we daar mee doen.
Biologische luchtwasser
Schone lucht als start.
Toen we in 2013 van Doetinchem naar Wehl verhuisden, vonden we het enorm belangrijk af te rekenen met een ‘probleem’ vanuit het verleden. Op onze oude locatie, waar we vanaf 1964 gevestigd waren, maakten we een enorme groei door. Niet alleen verdubbelde ons vloeroppervlak, we maakten ook de stap van diepvriesslachterij naar vers slachterij.
In de loop der jaren werd het industrieterrein waarop we gevestigd waren, steeds verder ingebouwd door woningen. En die mensen hadden, bij een bepaalde stand van de wind, nogal last van de weeïge geur van ons slachtproces. Zeer vervelend natuurlijk. Daarom stond het aanpakken van de luchtuitstoot op onze nieuwe locatie bovenaan de prioriteitenlijst.
Daarom realiseerden we een luchtwasser, die op biologische wijze de onaangename geur filtert. In waterbakken wordt eerst de stof uit de lucht gehaald, waarna de lucht door het biologische filter van takken en wortelhout schoon naar buiten gaat. We vinden het belangrijk dat we op deze manier eventuele geuroverlast voor omwonenden minimaliseren. Onze luchtwasser is een van de eerste maatregelen die we hebben genomen in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Warmteterugwinning
Warmte uit elke liter water.
Als een van de grootste pluimveeslachterijen van Nederland hebben we elke dag een grote hoeveelheid water in ons productieproces nodig. We hebben een oplossing gevonden om dat water zo slim mogelijk te verwarmen. Een oplossing waarbij steeds minder gas nodig is.
Een groot deel van ons water (dat we trouwens via onze eigen bron oppompen) wordt gebruikt om de temperatuur van de geslachte kippen naar beneden te brengen. Door de lichaamstemperatuur van de kippen warmt dat water op, tot zo’n 30 graden. De vrijgekomen energie wordt terug gekoeld naar 1 graad en opgeslagen in tanks. Dit water gebruiken wij weer voor het schoonmaakproces.
Dankzij onze nieuwe warmtewisselaars onttrekken we nu de nog aanwezige warmte uit ons afvalwater. Met nieuwe hoog temperatuur warmtepompsystemen waarderen we dit water op. Zo maken we het geschikt om weer gebruikt te worden in ons productieproces en de dagelijkse, intensieve schoonmaak van onze productielocatie.
Het grootste voordeel in deze oplossing? Een geweldige efficiency-slag! Waar voorheen productie- en schoonmaakwater moest worden opgewarmd in gasketels, maken we nu dus slim gebruik van de nog aanwezige energie.
Verlichting
Een ander licht op de zaak.
Bij GroenlandGroup hebben we flink geïnvesteerd om onze locaties van ledverlichting te voorzien. Op dit moment hebben we 70% van de oude tl-lichtbronnen bij Esbro vervangen. Dat zorgt niet alleen voor een veel betere lichtopbrengst, het licht is bovendien veel rustiger voor het oog. En dus plezieriger om onder te werken.
Daarbij werken we met slimme besturingssystemen. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat de verlichting automatisch wordt teruggeschakeld in ruimtes waar niet gewerkt wordt. Een fijnere werkomgeving en een drastisch lager energieverbruik: slimme verlichting werpt echt een ander licht op de zaak!
AECO-FAT
Van vet naar energie.
Esbro heeft als eerste bedrijf in Nederland de unieke AECO-FAT technologie in gebruik genomen. Vet uit proceswater wordt geschikt gemaakt als biobrandstof, die in het bedrijfsproces wordt ingezet. Op deze manier snijdt Esbro aanzienlijk in haar gasverbruik.
De AECO-FAT technologie is ontwikkeld door Nijhuis Industries. Een flotatie-installatie haalt het vet uit het proceswater, om het vervolgens te raffineren in vaste stof, schoon water en vet. Het vet is op een zodanige manier gescheiden, dat het goed en duurzaam te verbranden is. Het is hiermee een duurzame energiebron voor een warmwaterketel. De energie die dankzij deze ketel vrijkomt, zet de pluimveeslachterij in voor het bedrijfsproces. Naast een reductie van het gasverbruik brengt de technologie nog andere voordelen met zich mee. Zo zijn er minder chemicaliën voor de waterzuivering nodig. Ook hoeven we minder vaak het slib af te voeren. Hierdoor daalt onze CO2-uitstoot.
Esbro kent dus de primeur van deze slimme technologie, die ook interessant is voor de terugwinning van vet uit waterige processtromen van andere bedrijven in de voeding- en genotmiddelenindustrie. Voor ons betekent ‘modern slachten’ dan ook meer dan alleen produceren met maximale efficiency. Het houdt ook in dat we messcherp zijn in de voortdurende verduurzaming van ons bedrijfsproces.
Elektrische heftrucks
Elektrische krachtpatsers.
Bij Esbro draait alles altijd door. Ook op onze aanvoer afdeling. Heftrucks vervoeren alles wat binnenkomt, tijdens de hele productietijd van 20 uur. Die zet je dus niet zomaar even uit. Onze oude dieselheftrucks draaiden dus continue. Daarom hebben we ze vervangen door accuheftrucks, die alleen energie gebruiken wanneer onze chauffeurs er mee rijden. Dat scheelt niet alleen in CO2 uitstoot, het zorgt ook voor een schonere en stillere werkomgeving voor ons team.